Wiele zaczyna się od zebrania z kontrahentem oraz ustalenia układów usługi gastronomicznej. Wybitnie istotny jest typ imprezy, ponieważ usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, uroczystości weselne, rocznica urodzin, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole.
Jest cała masa czynników, które formułują przebieg oraz konwencję imprezy, potrzebne jest wobec tego dopracowanie oraz przedyskutowanie wszystkich szczegółów przedsięwzięcia gastronomicznego. Catering jest stereotypową usługą, lecz musi być przygotowany oraz przeprowadzony na najwyższym poziomie – dieta pudełkowa. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w określone miejsce. Współczesny catering to też dobór słusznej oprawy, dekoracji do charakteru i miejsca imprezy.
Odpowiednia aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, metoda serwowania, słuszna ilość obsługi, to główne dla cateringu sprawy. Aby klienci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, perfekcyjnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zakończeniu.
Jeśli jakaś korporacja cateringowa ogłasza się, iż jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprezę
gastronomiczną, nie za wybitnie wolno w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, że potrafi zrobić wszystko, to znaczy, że potrafi nie wiele. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, jednakowoż musi pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, bo to robi najporządniej oraz ma do tego możliwości.
Dodaj komentarz
Zobacz komentarze